HTML

kis vasúti történetek

Ötven évnyi vasúti szolgálat megannyi érdekes történetét osztom meg ebben a blogban.

HTML

Utolsó kommentek

  • Péter Vojnesich: @v2peti: Ez így igaz, első kézből hallottam ezt az infót. (2022.01.30. 21:09) Rangfokozatok
  • Adani: Orosházán történt, az egyik sorompó őrhelyen, mikor még nem volt villanyfűtés a bakterházban csak ... (2020.06.25. 16:50) Ugratások, tréfák
  • -terIst: Örülök, hogy tetszett. Köszönöm, hogy olvastad (2019.11.13. 11:52) "Gombó kinn van"
  • Frady Endre: Jó kis sztori! :) (2019.11.13. 11:34) "Gombó kinn van"
  • peronkakas: @Adani: Nagyon jó történet ez is. Nem mondom, hogy máshol nem történnek hasonló esetek, de a vas... (2017.10.17. 12:15) Ugratások, tréfák
  • Utolsó 20

A cserkészek fogadása

2009.09.03. 15:16 walteristvan


Az eset még abban az időben történt, amikor a vasúti értekezés nagyon fontos, szinte egyetlen eszköze a Morse-távíró volt.

Samuel Morse (1791-1872) - eredeti foglalkozása festő - a saját maga által alkotott    morzeábécével továbbított kódolt üzenetet 1844 május 4-én Washingtonból Baltimoreba (80 km). Első üzenete:What Hath God Wronght! - Mit alkotott az Isten!

Amikor a vasúthoz jöttem, az első szakvizsgák közé tartozott még a Távírda-vizsga.     Ehhez nemcsak a morze ábécét kellett nagyon megtanulni, hanem rengeteg gyakorlás is kellett a távírógép kezeléséhez.

Csodáltam és irigyeltem azokat az idős távírászokat, akik újságolvasás közben hallgatták a távírógép kopogását és meg tudták mondani mit üzentek, mi van a szalagon. Én pedig a szalagon levő jeleket is csak nagy hibaszázalékkal tudtam megfejteni.

Emlékszem az öreg szökdécselő János bácsira, aki éjszaka fenn feküdt a távíróasztalon és ha megszólalt a gép, a sarkát téve a billentyűre, bejelentkezett és feküdt tovább. Az üzenet végén ugyancsak a sarkával nyugtázta a vételt és pihent tovább. A távírószalag  pedig gyülekezett a padlón hatalmas kupacban. Ha éppen arra jártam, rám szólt: tiszt úr, tekerje már fel azt a szalagot! Hát nem olvassa el, János bácsi? Itt van az már a fejemben - mondta.

Mire én is gyakorlott távírász lehettem volna, modernebb értekezési berendezések jöttek divatba és megszűntek a távírók.

Persze nem mindenki volt olyan tapasztalt, mint János bácsi. Voltak kezdők, zöldfülűek akik néha  áldozatul estek  a nagyok tréfáinak. Egyszer április elsején küldtek egy táviratot a kezdő távírásznak: Holnaptól a gőzmozdonyokat szénhiány miatt szalmával fűtik. A gőzmozdony után három vagon szalmával rakott kocsit kell továbbítani...stb. Tegye meg az intézkedéseket.

A táviratot a balek kétségbeesve vitte a főnökhöz, aki átlátott a szitán és megnyugtatta a távírászt, hogy ez csak átverés.

De történt komolyabb félreértés is. Abban az időben amikor még nálunk is működött a cserkészmozgalom. A távírász a következő üzenetet olvasta be a főnöknek: A 15 számú vonat végén  egy vagon cserkészt továbbítunk Győr állomásra!

Mivel a cserkészmozgalom tevékenységének támogatása nagy hangsúlyt kapott, a főnök azonnal intézkedni kezdett. A cserkészcsapatok számtalan túrázást, táborozást, dzsemborit (cserkésztalálkozót) tartottak, a főnök arra gondolt, hogy most is erről van szó.

A váróteremben éppen próbát tartó vasutas fúvószenekar vezetőjét utasította, hogy a vonat érkezésekor  álljanak a peronon, és a vonat behaladásakor  zenével fogadják az érkező cserkészeket.

Minden tökéletesen elő lett készítve a fogadásra. A vonatot az első vágányra érkeztették  (a vasutasok úgy mondják, hogy járatták be). A zenekar felsorakozott, a főnök is készült néhány üdvözlő szóval.

Szóval, a vonat fel is tűnt a Rába-híd felől. A karmester szembeállt a zenekarral. Háta mögött a vonat szép lassan húzott be az első vágányra. Nem láthatta, hogy a mozdonyvezető milyen csodálkozó arcot vág, ekkora felhajtás láttán, mert akkor már gyanús lett volna, hogy itt valami probléma van.

Amikor a vonat megállt, a karmester jelt adott (beintett) a zenekarnak. Nagyon elcsodálkozott, hogy senki nem nyúl a hangszeréhez, sőt egyik ijedtebb arcot vágott, mint a másik. Eleinte. De pár pillanat alatt az ijedtség nevetésbe, majd röhögésbe ment át. A karmester hátrafordulva  megrökönyödve látta az utolsó vagonból rácsodálkozó, röfögő sertéseket.

A főnök rettenetes haragjával már senki nem törődött, kivéve a távírászt, aki a félreértett szöveget a főnöknek továbbította.

Nem szerettem volna a bőrében lenni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wpsztori.blog.hu/api/trackback/id/tr901357796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.05.18. 10:45:01

Szia István,

Van itt jó sztori, ez is az meg az előző is :) Mondjuk amikor vered (verted) az utasokat, azok azért nem tetszenek.

Írd tovább mindenképpen!

Üdv,
Levéltáros
süti beállítások módosítása